Naam: Adam Denzler
Leeftijd: 19 jaar
Beroep/functie/werk: Fashion Design eerstejaars
Locatie: Komt uit Amerika, woont nu in Arnhem
Verbinding met Arnhem: Studeert aan ArtEZ 
Juni Modemaand/FDFA´23 tip: ArtEZ Fashion Design Finals

'Ik ben opgegroeid in Californië. Al op de middelbare school wist ik dat mijn hart bij modeontwerp lag, en onderzocht ik welke fashion & design opleidingen er waren. ArtEZ sprong hier, ondanks de enorme afstand, direct uit. Ik koos uiteindelijk voor een studie in het buitenland om de financiële en culturele voordelen die het me zou brengen. Een dergelijke studie zou voor mij in Amerika onbetaalbaar en dus niet haalbaar zijn. Het is jammer dat een dergelijke creatieve opleiding daar zo duur is, dit werpt een enorme drempel op en het beperkt de vorming van de Amerikaanse cultuur. En omdat onze cultuur simpelweg nog niet zo oud is, is dit echt zonde als je het mij vraagt. Ondanks dat ik mijn familie bij tijd en wijlen natuurlijk ontzettend mis, voelt mijn keuze nu al heel erg goed. Het pak dat ik op de foto aan heb, maakte ik voor het eerste jaar van mijn studie. Het werk heet ‘Suit of Armor’ en is geïnspireerd op de vormgeving van het internet begin jaren ‘00’s, toen webdesign en online games nog veel minder gepolijst waren. Primaire vormen en kleuren, heftige pixels, dat idee. 

Die begintijd van het internet is onderdeel van mijn jeugd en het fascineert me, het had zo’n ongepolijste, authentieke vibe over zich en alles kon nog. Omdat ik in deze periode opgegroeid ben en veel tijd online spendeerde, heb ik hele mooie jeugdherinneringen dankzij die begintijd van het internet. En het was niet dat ik geen real life vriendjes had, ik vond gewoon meer aansluiting bij gelijkgestemden online. En wist al vroeg hoe ik het internet in kon zetten om aan informatie te komen. Ik las vroeger bijvoorbeeld echt de bladen van mijn moeder niet, ik raakte in aanraking met design door platforms als Discord (community platform red.). Daar vond ik de juiste draadjes die me in aanraking brachten met muziek en kunst, die me aanzetten tot nadenken over wat mij inspireerde. Een van de vroegste herinneringen die ik heb, is dat mijn broer me kleding liet zien op Roblox (online spel red.). Ook keek ik online runwayshows van Alexander McQueen, waardoor ik ontdekte dat ik meer wilde leren over modeontwerp. Hoe dan ook, het online klimaat in de beginjaren van het internet was totaal anders dan nu. Ik vind dat best jammer. Nu is het internet een soort platvloers verdienmodel geworden waar alle authenticiteit uit verdwenen is. 

Ik werd uitgenodigd voor deze expositie door een van de leiders van mijn studie, en het leek me heel tof om hier aan mee te doen als onderdeel van mijn persoonlijke proces. Ik hoop dat ik over een jaar of vijf op dit interview en mijn werk terug kan kijken om te toetsen hoe ik gegroeid ben.’

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem