Riëlle Schoeman en Sebastiaan Kramer tijdens de opening van State Of Fashion curated by FDFA in Rozet 17 mei 2024 Foto: David Jagersma

Tijdens de opening van de Juni Modemaand, afgelopen zaterdag, maakte de directie van Stichting FDFA bekend afscheid te nemen. Algemeen directeur Riëlle Schoeman en creatief directeur Sebastiaan Kramer dragen vanaf 1 september het stokje over, na zich 10 jaar voor de stichting te hebben ingezet.

“Met veel plezier en passie heb ik mij de afgelopen 10 jaar ingezet om mode in Arnhem weer op de kaart te zetten. Wat begon als een verzameling aan evenementen rondom de maand juni is het uitgegroeid tot een volle programmering tijdens de Juni Modemaand én FDFA als fundamenteel platform voor aan Arnhem gelieerde makers en ontwerpers. Hetgeen ik 10 jaar geleden alleen maar van kon dromen.” - Riëlle Schoeman, Algemeen Directeur Stichting FDFA

Zowel Schoeman als Kramer zijn sinds de start 10 jaar geleden betrokken bij wat toen nog het Fashion Festival Arnhem heette. Samen wisten ze het Fashion Festival Arnhem van een lokale en kleinschalige, gebundelde, programmering aan evenementen uit te laten groeien tot een belangrijke spil in het Arnhemse mode ecosysteem.

Vanuit hun functies binnen Stichting FDFA hebben Schoeman en Kramer zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de koppeling tussen mode- en design evenementen in de stad rondom de juni maand. Ze hebben zorg gedragen voor de betrokkenheid van de lokale retail tot mode door het aanjagen en opzetten van o.a. de Men’s Saturday, etalagewedstrijden en winkelroutes. Sinds 2018 werden ook de banden met Arnhemse ontwerpers steeds verder aangehaald om hen een plek te geven tussen alle mode evenementen in Arnhem in juni. In dat jaar deden ze dat door middel van diverse pop-up shops en exposities in het voormalige V&D pand te organiseren, later groeide dat uit tot exposities in de stad waarmee FDFA zich ook landelijk wist te profileren.

Een stabiele basis voor verdere groei
Toen Schoeman en Kramer 10 jaar geleden startten met hun werkzaamheden voor het Fashion Festival Arnhem was de onderlinge samenwerking tussen de diverse spelers rondom mode in Arnhem op zijn zwakst. Het is vanaf dat moment altijd de persoonlijke missie geweest van beide directieleden om mode weer goed verankerd te krijgen in Arnhem. Inmiddels kent Stichting FDFA een sterke fundering, waar de inhoudelijke en strategische samenwerkingen met ModePartners025 (State of Fashion, Museum Arnhem, ArtEZ, Rijn IJssel en FDFA), Platform Binnenstad Arnhem, Docks / het Modekwartier, Rozet, City Marketing en vele andere partijen aan hebben bijgedragen. Met deze goede verankering van mode in Arnhem vinden Schoeman en Kramer het tijd om hun functies over te dragen aan hun opvolgers.

“Mode in Arnhem staat landelijk op de kaart en heeft ook lokaal weer draagvlak. Dat is te danken aan de voedzame samenwerkingen die in de afgelopen jaren zijn ontstaan tussen al die organisaties die wat met mode van doen hebben; hoe creatief of hoe commercieel ze ook zijn. Ik ben dankbaar dat wij deel hebben mogen uitmaken van deze wederopstand van mode in de stad” - Sebastiaan Kramer, Creatief Directeur Stichting FDFA

Riëlle Schoeman en Sebastiaan Kramer tijdens de opening van de Juni Modemaand bij Focus Filmtheater. 1 juni 2024 Foto: David Jagersma

Nieuwe directie
Per 1 september zullen Schoeman en Kramer hun functie neerleggen. De opvolging en verdere invulling van de functies ligt in handen van het bestuur van Stichting FDFA. Zowel Schoeman als Kramer zullen betrokken worden bij de keuzes die het bestuur zal maken en de overdracht van hun taken.

Voor de functie van algemeen directeur van de stichting zal binnenkort de vacature online verschijnen. De creatieve directie zal naar alle waarschijnlijkheid op een andere manier worden ingevuld, hierover voert het bestuur van Stichting FDFA op dit moment gesprekken.

Over FDFA
Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) is het platform voor aan Arnhem verbonden ontwerpers en (creatief) ondernemers. Maatschappelijke ontwikkelingen worden op een laagdrempelige manier getoond middels mode en design, waarbij bezoekers zich kunnen laten inspireren door de creatieve rijkdom die Arnhem te bieden heeft. Tijdens de Juni Modemaand Arnhem, dat eveneens vanuit de stichting FDFA wordt gefaciliteerd, presenteren ondernemers, ontwerpers, mode-/design evenementen en culturele instellingen wat zij in huis hebben.

De Juni Modemaand Arnhem is nog deze hele maand te vinden in de binnenstad en het Modekwartier van Arnhem. Onder de noemer ‘State of Fashion curated by FDFA’ zijn installaties van ontwerpers te vinden bij Rozet, is er werk te vinden van ontwerpers in de etalages van winkels en horeca en zijn nog t/m 30 juni diverse workshops en online content te ontdekken.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem