Ontwerp Platform Arnhem, Duurzame Mode 025 en Fashion + Design Festival Arnhem organiseerden samen Global vs. Local op 11 juni 2020 door middel van een livestream. Kijk hier de livestream terug.

Waar mode ooit het domein van de lokale tradities was, werd de westerse wereld het afgelopen decennium gedomineerd door mondiale trends.

En terwijl mode vroeger onlosmakelijk verbonden was met religie, cultuur (naast de lokaal beschikbare grondstoffen) werden de afgelopen jaren enorme hoeveelheden kleding en trends geproduceerd door multinationals. Deze partijen, zoals H&M Group, Inditex (o.a. Zara) en LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) hebben een enorme productiecapaciteit en verreikende distributiekanalen.Het is al jaren bekend dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is en moet veranderen. Met de corona crisis lijkt deze verandering in een stroomversnelling te komen. 

De kledingindustrie wordt al tijden lang gedreven door hoge omzetten en snelle doorloop van producten. Met de start van de crisis sloten vele multinationals hun winkels, omzet via offline retail bleef uit en orders werden afgeblazen. Productiebedrijven in lageloonlanden als Bangladesh zitten met enorme overschotten van geproduceerde, maar onbetaalde orders en zónder werk. Modelabels rekken hun seizoenen op, de sale wordt uitgesteld en trends lijken te vervagen. Grote productiehuizen gaan op slot en er lijkt sprake van een lichte verplaatsing van productie richting het Westen.

Krijgt Nederland weer een textielindustrie terug door deze crisis?

Lidewij Edelkoort is van mening dat de ‘age of amateurism’ wordt ingeluid; een periode waarin we onze oude kleding zullen herwaarderen en zelf kleding gaan maken/aanpassen. Hoe gaan modeontwerpers hiermee om en wat zijn hun drijfveren in dit nieuwe tijdperk? 

Godelieve Spaas
Godelieve Spaas is lector, kenniscurator en expert Nieuwe Economie. Ze is gespecialiseerd in duurzame innovaties voor bedrijven, en onderzocht wereldwijd ondernemers die met hun bedrijf en businessmodel een duurzame en sociale impact willen maken. Het vinden van een dynamisch evenwicht tussen ecologie, economie en onze samenleving ziet Godelieve als een essentieel onderdeel van ondernemerschap.
creatingchange.nl

Erik Frenken
Erik Frenken was de eerste Nederlandse ontwerper die toegelaten werd tot het Central Saint Martins College in Londen. Hij begon daarna een succesvolle, internationale carrière en was onder andere hoofdontwerper bij Viktor & Rolf en design director van Avelon. Sinds 2017 is hij zijn eigen merk Frenken gestart, waarvan de collecties grotendeels met de hand vervaardigd worden in Portugal. Frenken produceert alleen wat er ook daadwerkelijk verkocht wordt, zodat er geen overstock ontstaat, en werkt ook veel met reststoffen voor zijn collecties. 
frenkenfashion.com

Sjaak Hullekes
Voor zijn eigen merk Hul le Kes koopt modeontwerper Sjaak Hullekes geen nieuwe stoffen in, maar maakt hij gebruik van left-overs uit de mode-industrie en antieke Franse stoffen, zoals Frans tafellinnen. De kledingstukken worden in kleine oplagen gemaakt in Arnhem. Hul le Kes geeft daarnaast tweedehands kleding een nieuw leven, in samenwerking met het Leger des Heils. Sjaak selecteerde zelf de afgedankte kleding in de magazijnen van het Leger des Heils. Deze kleding werd vervolgens geverfd met natuurlijke restmaterialen, zoals avocadopitten, uienschillen en thee. Daarnaast is Sjaak eigenaar van Studio RYN, een productieatelier in Arnhem, waar veel duurzame modelabels hun kleding laten produceren.
hullekes.com
studioryn.nl

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem