“Noeskwam is een pleidooi tegen sleur en vóór diversiteit in ons kleden, met meer speelsheid en kleur”

Paspoort
Alicia Minnaard (21)
ArtEZ Fashion Design (2018)
thema FDFA 2019: openheid en speelsheid
titel installatie: Noeskwam: A Model for a Qualitative Society
droomt van: 300 ton aan afval verzamelen om een autonoom eiland te stichten en daarop een nieuwe collectie/samenleving te showen

Het werk van Alicia Minnaard is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

Betere samenleving

“Noeskwam (vrij naar het Latijn: Nusquam = nergens) is een model voor een betere samenleving. In mijn installatie leef ik mij volledig in als een inwoner van Noeskwam. Deze utopische samenleving bevindt zich op een afvaleiland dat in het midden van de oceaan drijft. Wat wij als waardeloos materiaal zien, gebruiken zij voor alledaagse objecten en dus ook voor hun eigen kleding. Noeskwam laat een speelse en betere manier zien om plastic als kostbaar materiaal te benaderen.”

Diversiteit

“Mijn werk ontstaat vanuit concept en verhaal, waarbij ik personages en situaties schets in illustratie, tekst en research. Meestal probeer ik een probleem aan te kaarten; mijn werk is vrij activistisch, maar altijd met een positieve, speelse toon.

Binnen Noeskwam heb ik voor negen inwoners een outfit bedacht en ze daarmee een eigen identiteit gegeven. Die negen personages staan voor de negen karaktertypes uit het psychologische enneagram. Het is daarmee ook een pleidooi tegen ‘vergrijzing’ en sleur en vóór diversiteit in ons kleden, met meer speelsheid en kleur.”

Oneindige afvalstroom

“Tijdens mijn ArtEZ-studie heb ik vooral een liefde voor materiaal en textielen ontwikkeld. En kwam ik erachter dat ik iets wil ontwerpen dat een maatschappelijk probleem kan helpen oplossen. In dit geval dus de oneindige afvalstroom die we echt anders moeten benaderen. Ik wil iets neerzetten waarmee we kleding en producten gaan herwaarderen en de mode-/textielindustrie een beetje mooier maken.”

Precious Plastic

“Samen met Dave Hakkens werk ik nu in Eindhoven binnen het Precious Plastic-team. Voor de komende Dutch Design Week focussen we ons op het mogelijk maken van plastic recycling. Datzelfde onderzoek zetten we voort voor textiel. Nu textiel, net als plastic, steeds meer als wegwerpproduct wordt gezien, willen we een platform ontwikkelen dat tools aanbiedt om je kleding te herwaarderen en te hergebruiken.”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem