“Mijn werk is een open uitnodiging om minder in stereotypes te denken”

Paspoort
Anne Kluytenaar (32)
ArtEZ Fashion Design (2012)
finalist Frans Molenaar Couture Award (2012)
finalist Festival d’Hyères (2014)
thema FDFA 2019: stereotypes onderzoeken
titel installatie: Entre les Deux
droomt van: meer begrip voor alle ‘in-betweens’

Het werk van Anne Kluytenaar is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

Stereotypes

“Je vindt in mijn installatie ingrediënten terug uit mijn afstudeercollectie aan het Institut Français de la Mode (2015). Hierin heb ik onderzocht wat er gebeurt als vrouwelijke elementen op een abstracte manier samenkomen met klassieke mannenpasvormen. Zo zie je een jumpsuit uit de collectie waarin mannelijkheid en vrouwelijkheid in vorm naar elkaar toe bewegen. Verder toon ik een tot print gemaakte foto (van Lonneke van der Palen) van diezelfde jumpsuit.

Mijn werk is een open uitnodiging om minder in stereotypes te denken.”

Kapitein

“Ik ben sterk gefascineerd geraakt door de fluïde overgang tussen identiteiten. Dat heeft te maken met heel persoonlijke ervaringen. Ik groeide op in een kleine authentieke veerhaven in Rotterdam, op een historisch schip uit 1929. Mijn vader leefde in de stereotype rol van mannelijkheid: introvert, pijprokend, een echte kapitein. Toch wrong er iets. Tijdens mijn studie transformeerde mijn vader naar de Pieta die ze nu is. In dit proces kapseisde mijn beeld van mannelijkheid versus vrouwelijkheid. Die transitie is een belangrijke leidraad voor mijn collectie geworden.”

Parfum

“De periode bij ArtEZ is me heel dierbaar, vanwege de creatieve zoektocht en de mogelijkheden om alles te bevragen. We werden uitgenodigd om vier jaar lang te ‘spelen’.

De afgelopen twee jaar heb ik gebruikt om mezelf duidelijker te positioneren. Wat is mijn toevoeging aan de modewereld? Inmiddels zie ik mezelf als universeel ontwerper, niet meer per se als modeontwerper. Kleding dekt niet altijd de lading. Ik richt mij op het vormgeven van belevingen, door verschillende zintuigen aan te spreken en reacties aan te wakkeren. Zo had ik altijd al een grote fascinatie voor parfums. In samenwerking met de Zwitserse producent Givaudan is mijn persoonlijke geur Entre les Deux tot stand gekomen. Ook hier dus geen harde omlijning, maar vloeibare overgang.'

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem