“Drag is een uitingsvorm van wie ik ben”

Paspoort
Dennis Bijleveld (29)
Rijn IJssel Fashion & Design Support (2013)
Landelijk Uitblinker mbo 2012
Willem de Kooning Academie master Mode/minor Critical Studies (2017)
thema FDFA 2019: eigen identiteit
titel installatie: House of Holographic Hoes
droomt van: een teruggetrokken bestaan in de natuur

Het werk van Dennis is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

Draghouse

“Vorige maand nam ik met mijn dragfamilie deel aan ons eerste internationale dragball: Superball 2019 in het Amsterdamse Paradiso. Tijdens deze internationale wedstrijd voor dragqueens namen tien draghuizen het tegen elkaar op om ‘the leading Amsterdam drag house 2019’ te worden.

Hier zie je de outfits waarmee ons House of Holographic Hoes tijdens Superball 2019 de eerste prijs in de catwalkronde won. Ook kun je een video bekijken van onze catwalk.”

Identiteit

“De rode draad van mijn afstudeercollectie aan de Willem de Kooning Academie was ‘eigen identiteit’. Daarin onderzocht ik onder andere hoe verschillend we zijn in onze overeenkomsten en hoe gelijk we zijn in onze verschillen.

Drag (dressed as a girl) is een essentieel onderdeel van mijn identiteit, weet ik nu. Het is een uitingsvorm van wie ik ben.”

Ma’MaQueen

“Ik werk zelfstandig als modeontwerper, model, stylist en make-upartiest. Ook ben ik performer en dans op feesten en in nachtclubs. Dat doe ik als Ma’MaQueen: moeder in een draghuis met drie dragkinderen. De nieuwelingen in deze wereld help ik heel praktisch met hun styling; de make-up, de haardracht, maar ook bij de aanschaf van hun eerste bh. Maar ik sta ze vooral bij als een soort mental coach. Het is niet niets voor een man om voor het eerst als vrouw op hoge hakken en met lippenstift op de deur uit te gaan.”

Gendervrije samenleving

“Als kind wilde ik al als prinses naar school. Ik snapte niet dat mijn broer wél als piraat mocht, maar ik niet in een roze prinsesssenjurk. Toen ik Dana International in 1998 op het Songfestival zag, wist ik meteen: dit wil ik ook. Die hele genderzoektocht is best heftig: je moet jezelf opnieuw uitvinden.

Inmiddels is het in het uitgaansleven voor jonge mensen geen taboe meer om te spelen met hun gender. Dat heeft bij mij, geboren en getogen in een christelijk gezin in Doetinchem, wel even geduurd. Als ambassadeur van Rotterdam Pride pleit ik onder meer voor een gendervrije samenleving. ”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem