“Je seksualiteit of gender definieert jou niet”

Paspoort
Hans Hutting (29)
ArtEZ Fashion Design (2013)
ontwerper en eigenaar FUNDIES
thema FDFA 2019: inclusiviteit
titel installatie: Sticks & Stones
droomt van: Dolly Parton live zien optreden

Het werk van FUNDIES/Hans Hutting is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

LGBT+

“Mijn installatie Sticks & Stones wil de lasten inzichtelijk maken die de LGBT+ -gemeenschap draagt. Ik wil er mensen mee wakker schudden. Er worden nog steeds mensen vermoord omdat ze homo, lesbisch, bi, transgender of interseksueel zijn. Of op z’n minst uitgescholden of gepest. Homo of gay zijn scheldwoorden geworden. We zien Nederland als een supertolerant land, maar de maatschappij is de laatste jaren erg verhard. Waarom zou je mensen opzettelijk of onnadenkend kwetsen? Luister wat beter naar anderen. Wat jij oké vindt, kan een ander pijn doen.”

Hokjes

“Tegelijkertijd is mijn installatie een hommage aan de LGBT+ -gemeenschap. Wij staan in liefde: liefde voor onszelf en voor anderen. Toch is er juist veel discriminatie binnen de LGBT+ -gemeenschap. Mensen worden in hokjes ingedeeld en beoordeeld op uiterlijk, gender of seksuele voorkeur. Ook daar is nog veel rommel op te ruimen. Je seksualiteit of gender definieert jou niet. Het is toch veel interessanter wat je lievelingsmuziek is of wat je graag in je vrije tijd doet?”

Egypte

“Op mijn achttiende kwam ik vrij gemakkelijk uit de kast. Mijn familie was sowieso niet verbaasd. Ik maakte als kind als kleding voor mijn Actionman en sloopte de naaimachine van mijn moeder. Op de middelbare school wilde ik modeontwerper óf Egyptoloog worden. In de Egyptische cultuur wordt anders-zijn als bijzonder beschouwd.

Tijdens mijn ArtEZ-studie Fashion Design kon ik volop experimenteren. Ik kwam er in aanraking met mensen met een ander gedachtegoed. Daar ben ik pas echt gaan bloeien.”

Fundies

“Ondergoed zat al in mijn afstudeercollectie. Het zijn iemands meest intieme en persoonlijke kledingstukken. Het is millimeterwerk, op zo’n klein stukje stof. Ik wil graag dat de slips en tops bij iedereen mooi blijven zitten, welke vorm of maat je ook hebt. Dat moet namelijk niets uitmaken: we zijn allemaal mens.”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem