“Hokjes zijn onze werkelijkheid en hebben wel degelijk een functie”

Paspoort
Julius Thissen (25)
ArtEZ Fine Art (2015)
thema FDFA 2019: inclusiviteit en identiteit
titel installatie: Never Surrender
type design vlag: Zhizhong Keene
droomt van: maatschappelijke bewustwording identiteit

Het werk van Julius is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

Masculiniteit

“Als artistiek onderzoeker en genderactivist plaats ik vraagtekens bij (gender)identiteit en diversiteit in de samenleving. Mijn installatie hier in Showroom toont een foto en sculptuur van een witte vlag met de tekst [NEVER]. Het is een hommage aan mijn mede-activisten: ‘goed bezig, geef nooit op’.

Verder toon ik een filmprojectie getiteld A Conventional Commodity. Dit is het resultaat van mijn onderzoek naar traditionele mannelijkheid in de zakenwereld. Daarin verbeeld ik samen met mijn muze een stereotype zakenman met archetypisch gedrag. Langzaam groeien we naar elkaar toe en laten we masculiniteit ook van zijn zachte kant zien. Mannelijkheid is niet binair; er zijn veel meer schakeringen.”

Inclusie-advies

“In mijn werk als inclusie-adviseur adviseer ik musea en andere instituten. De museumsector heeft toenemend de wens om zowel toegankelijkheid als verscheidenheid te bieden. Dus ook aan groeperingen die de weg naar het museum niet vinden. Ik ondersteun musea bij vraagstukken over deze diversiteit en ga op zoek naar manieren om inclusie te laten plaatsvinden. Als we streven naar een volledig inclusieve samenleving, moeten we ons eerst bewust worden van de aanwezige structuren.”

Hokjesdenken

“Je zult mij dus nooit horen zeggen dat we af moeten van het ‘hokjesdenken’. Deze zogenoemde hokjes zijn onze werkelijkheid en hebben wel degelijk een functie. Ik wil juist de dialoog erover op gang brengen.

Activisme zit me in het bloed. Als kind al had ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als gender activist zet ik mij door het geven van lezingen, voorlichting en het organiseren van onderzoeksprojecten in voor de emancipatie van (voornamelijk) trans personen.”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem