Paspoort
Lydienne Albertoe (26)
ArtEZ Graphic Design (2018)
Thema FDFA 2019: diversiteit, zoektocht naar identiteit
Titel installatie: Het gevoel van anders-zijn
Droomt van: dubbelexpositie over verbonden identiteiten in Nederland en Curaçao

Het werk van Lydienne is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

Kleurenblind?

“’Je bent best tof voor een negerin.’ Dit dubieuze complimentje van een studiegenoot was het beginpunt van mijn afstudeerproject The feeling of otherness. Hiermee begon mijn onderzoek naar het gebruik van het N-woord: neger, of nigger. Waarom gebruiken we dat woord nog steeds? Wie mag het woord gebruiken en wie niet? We zijn in Nederland niet zo kleurenblind en tolerant als we ons graag presenteren.”

Stripverhaal

“Mijn installatie The Feeling of Otherness is een scène in de vorm van een levensgroot stripverhaal. Dat is gebaseerd op onderzoek en archiefmateriaal, over de geschiedenis van de Nederlandse slavernij, alledaags racisme en de effecten daarvan op de samenleving. Omdat ik niet aan mijn huidskleur kan ontsnappen, heb ik ervoor gezorgd dat mijn project de toeschouwer confronteert met een onvermijdelijk gesprek over racisme en ‘othering’. Ik hoop dat die ervaring tot een gesprek leidt, met mij of met elkaar.”

Vaste identiteit

“Ik ben nog niet zeker over mijn identiteit. Voor mijn gevoel ben ik geen Nederlander, maar ook geen Curaçaoënaar. Bij beide identiteiten voel ik me nog niet thuis. Ook ben ik niet per se alleen vrouw of alleen donker. Momenteel ben ik vooral Lydienne. Maar misschien is de vraag wel: moet je een vaste identiteit hebben? Kan je identiteit niet vloeiend zijn, omdat je je beweegt binnen verschillende identiteiten?”

Pesten

“Op mijn achtste kwam ik van Curaçao naar Nederland. Tot mijn twaalfde was er niets aan de hand. Op de middelbare school is het pesten begonnen: apengeluiden, opmerkingen over mijn huidskleur. Ik kies er sindsdien heel bewust voor om me daardoor niet te laten kwetsen. Ook neem ik ze hun pesterijen niet kwalijk. Door gesprekken met mijn moeder heb ik geleerd om er open en soms zelfs met een beetje humor op te reageren. Ik ben er blij om dat ik daardoor het gesprek durf aan te gaan, in plaats van te doen alsof ik nergens last van heb.”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem