Paspoort
Victor Klijsen (24)
ArtEZ Fashion Design (2017)
finalist Frans Molenaar Couture Award 2017
head of atelier bij MAISON the FAUX (2017-2018)
Thema FDFA 2019: echt en eerlijk contact
Titel installatie: Viva la Victoria, a romantic tribute to being a mess
Droomt van: acceptatie

Het werk van Victor Klijsen is tijdens FDFA'19 te bezichtigen in FDFA Showroom van 1 - 8 juni. 

Interview: Nicole Beaujean. 

“Mijn installatie hier in Showroom bevat contrasten. De zwarte zijden jurk staat voor de donkere kant van jezelf. Deze donkere kant wordt (letterlijk) verbloemd met witte rozen. Het is een pleidooi voor eerlijkheid en oprechtheid: als je eerlijk met elkaar communiceert, zul je je meer verbonden voelen. Hierdoor zal een beter en oprecht contact ontstaan.”

Zwarte periode

“Ik heb nooit per se ontworpen voor mannen of vrouwen. Mijn kleding verbeeldt mijn manier van kijken als ontwerper en is een toevoeging aan mijn persoonlijke identiteit. De collectie Viva la Victoria is geïnspireerd op een periode uit mijn leven. Hoewel het niet zo goed met me ging, kijk ik met een liefdevolle knipoog terug op die tijd. Er waren veel lieve mensen om me heen. In het kort: ondanks alle narigheid is er ook veel liefde in de wereld.”

Burn-out, werkstress, depressie

“Tegenwoordig is het bijna niet meer geoorloofd om je mond te houden en in actie te komen. Veel commentaar, vooral op sociale media, is onnadenkend en onnodig kwetsend. Jongeren tussen 20 en 30 vertonen opvallend vaak verschijnselen van burn-out, werkstress en depressie. Volgens mij heeft dat te maken met druk van de buitenwereld, met prestatiedrang. Mijn boodschap: probeer jezelf te motiveren uit die negatieve spiraal te komen en wat vrijer van het leven te genieten.”

Sociale media

“Een goede baan, veel geld verdienen, op elk feestje verschijnen, er elke dag op je best uitzien; invloeden van buitenaf zijn vaak erg dwingend. Sociale media spelen daarbij een grote rol. Luister naar je eigen grenzen; het is niet erg om niet op elk feestje te zijn. Zelf heb ik veel apps van mijn telefoon verwijderd. Ik vind het belangrijk om daadwerkelijk tegenover iemand te staan in plaats van via een scherm. Zoek meerwaarde in echt contact en minder via sociale media.”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem