Naam: Mirte Engelhard
Leeftijd: 40+
Beroep/functie/werk: Modeontwerper & cultureel ondernemer
Locatie: Arnhem
Verbinding met Arnhem: Geboren & getogen
Juni Modemaand/FDFA´23 tip: De Begane Grond in het Modekwartier om de vele creatieve workshops & de Nacht van de Mode!

‘Als ontwerper focus ik me op iemands binnenkant, en laat de buitenkant hier bij aansluiten. Dit doe ik omdat ik geloof dat design bij het individu moet passen, en iedereen uniek is. Mijn ontwerpen zijn silhouetten gemaakt door middel van vouwen en plooien, en sluiten zoals een illustratie in een boek aan bij iemands verhaal, maar ook in mijn werk als cultureel ondernemer, waarin ik veel sociale projecten met jongeren doe, komt dit terug. Ik heb er bewust voor gekozen om me niet te conformeren aan het ritme dat de maatschappij ons oplegt. 

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik niet mee wilde werken aan een systeem waar ik niet achter sta, het systeem waarin het doel productie en consumptie voor de mainstream is. Tegelijkertijd accepteerde ik dat mode wel echt mijn taal is. Mijn manier van communiceren, maar niet volgens de gestelde ritmische norm dus. Het snelle ritme dat voor de fast-fashion wereld werkt, maar niet voor mij; ik werk liever instinctief, ben eigenwijs en durf op mijn eigen koers te varen. En deze koers, de dans die ieder persoon door het leven danst, moet bij het individu passen en hoeft niet te stroken met verwachtingen van buitenaf. 

Door me zowel in mijn werk als privé te omringen met werelden die ik nog niet goed ken, blijf ik scherp en in ontwikkeling. Je bent als mens naar mijn mening nooit klaar met jezelf ontwikkelen maar komt denk ik wel steeds dichter bij je kern. Ik geloof dat die kern ons uniek maakt, en zo is ook mijn manier van werken, ontwerpen én mode inzetten heel ‘eigen' geworden. Op het moment dat je je gewaardeerd wordt doordat je doet waarvoor je gemaakt bent, laat je je niet meer afleiden door externe factoren en vaar je die eigen koers.’

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem