Het zit er op! FDFA'22 is een feit. Afgelopen maand kwamen duizenden bezoekers uit heel Nederland naar de Gelderse hoofdstad tijdens Fashion + Design Festival Arnhem. Van 3 juni tot en met 3 juli 2022 waren er in de flink wat lezingen, workshops en andere events op het gebied van mode en ontwerp te vinden.

Juni draaide in Arnhem om fashion, design en creativiteit met meer dan 50 evenementen verspreid over meer dan 40 locaties door het Centrum en het Modekwartier. In samenwerking met partners als ArtEZ, Focus Filmtheater, Luxor Live, Museum Arnhem, Rijn IJssel, Rozet en State of Fashion presenteerden we een breed aanbod aan exposities, installaties, lezingen, workshops en films over mode en ontwerp.

Blik met ons terug op een prachtige juni modemaand!

© Barbara Kerkhof

STADSEXPOSITIE PRONKSTUKKEN

Een belangrijk onderdeel van FDFA’22 was de Stadsexpositie Pronkstukken. Maar liefst 33 Arnhemmers reageerden op de oproep die de organisatie voorafgaand aan FDFA’22 in de Gelderlander deed. Deze mensen werden door modefotograaf Boris Lutters geportretteerd met een, voor hen, waardevol ontwerp. Sien Wassenaar maakte voor FDFA hun verhalen op en deze reeks portretten en verhalen waren vervolgens een vijf weken lang te zien in etalages door Arnhem centrum en het Modekwartier. Riëlle Schoeman, directeur FDFA: “We zijn blij dat we met deze Stadsexpositie mensen op een andere manier konden laten kijken naar hetgeen ze al in de kast hebben liggen. Dat ze ervaren hebben dat zijzelf degene zijn die de waarde van een ontwerp bepalen."

Riëlle Schoeman & Sebastiaan Kramer © Eva Broekema
"Daarbij was het voor ons heel waardevol om Arnhemmers op deze manier onderdeel uit te laten maken van FDFA’22"

WORKSHOPS & ACTIVITEITEN

Tijdens FDFA’22 sloten bezoekers aan bij de drukbezochte workshops in Rozet van ontwerper en kunstenaar Lu Lin en kunstenaar Jolanda Schouten. Een team enthousiaste studenten van Rijn IJssel trok in opdracht van FDFA’22 de binnenstad in op zoek naar antwoord op de vraag ‘Welke waarde hecht jij aan mode of design?’ De interviews werden net als de vorige FDFA-editie naar buiten gebracht onder de noemer PurposeTV, een reeks korte straatinterviews die op social media te zien zijn. 

Bekijk hier de eerste aflevering van PurposeTV'22

Ook veel Arnhemse merken en lokale ondernemers sloten aan bij FDFA'22; “Winkelen en mode zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In Arnhem kon dat tijdens deze editie van FDFA ook op een duurzame manier dankzij pop-up shops van de modelabels DIED en Hul le Kes, en dankzij het enthousiasme vanuit onze hotspots.” Aldus Sebastiaan Kramer, creatief directeur FDFA.

NACHT VAN DE MODE + STOCKDAGEN

Naar goed gebruik stroomde Klarendal als vanouds vol tijdens de Nacht van de Mode. 

Bekijk hier een sfeerverslag van de avond (+foto's)

Ook Stockdagen Arnhem trok na twee jaar van stilte duizenden bezoekers naar de binnenstad en het Modekwartier. Het Rode Loper Evenement van Platform Binnenstad Arnhem en FDFA was een groot succes in het slotweekend van Fashion + Design Festival Arnhem. 

Barbara Kerkhof

WAARDEVOL INSTALLATIES

Ook de voor FDFA’22 gemaakte installaties van aan Arnhem verbonden ontwerpers werden goed bezocht. Riëlle Schoeman: “Met de Waardevol Installaties hebben we op een mooie, laagdrempelige manier kunnen laten zien wat de waarden van mode en ontwerp zijn voor zowel ontwerpers als bezoekers van Fashion + Design Festival Arnhem.”

Een opvallende installatie was die van kunstenaar Lu Lin in Rozet, waar de gigantische roze dames slip in Rozet onderdeel van uitmaakte. Astrid Albers, programmaleider Rozet: “We kregen heel veel reacties op het werk van Lu Lin. De grote roze onderbroek boven de trappen in Rozet deed veel stof opwaaien, mensen vonden het verhaal erachter heel interessant en het leverde leuke gesprekken op tussen ouders en kinderen, of jongeren onderling. Deze laagdrempelige en toevallige ontmoetingen zijn volgens mij heel waardevol.” 

De Installaties van upcoming Arnhemse modemerk Garcia Bello in het vernieuwde Museum Arnhem, en het werk van kunstenaar David Paulus op het Centraal Station trokken tevens veel bekijks. Gedurende FDFA’22 ging de documentaire ‘Draag Je Verhaal’ van ontwerper Mirte Engelhard en filmmaker en cultureel antropoloog Maaike Broos in première. Deze documentaire sloot naadloos aan op de installatie van dit duo, die gedurende het festival te zien was in de hal van Focus Arnhem. De installatie ‘We Stand In Love’ van de Queer Needlework Circle trok weekend op weekend enthousiaste handwerkers, en haalde het landelijke nieuws met een artikel in de Volkskrant en een item in De Nieuws BV op Radio1.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem