Exhibition / Fashion
Gratis entree
Georganiseerd door:
Lenn Cox & Danyang Cao

Voor Lenn Cox is de zingeving van mode een belichaamde en relationele praktijk die geworteld is in ons dagelijks leven, en vraagt ze zich af hoe we mode terug kunnen claimen als een culturele en sociale ruimte?

Curator Lenn Cox nodigde filmmaker Danyang Cao uit om haar intieme observaties met ons te delen van hoe Helen Cheng, Maria Vogt, Lu Liu, en Nora Todorovic - allen studenten aan ArtEZ University of the Arts - mode ervaren en doen in hun dagelijks leven in Arnhem. Wat zijn de wonderlijke dingen van vergankelijkheid in hun dagelijks leven en kledinggewoonten?

Lenn Cox

Lenn Cox onderzoekt zelfgeorganiseerde leer-werk-leefomgevingen. Ze engageert haar curatoriële nomadische praktijk om sociale ecologie te stimuleren, geleid door de waarden van collectieve zorg, samenwerking, solidariteit en support. Door onderzoek te doen naar alternatieve modepraktijken als een culturele en sociale ruimte. Aangezien mode voor Lenn een belichaamde en relationele praktijk is die geworteld is in het dagelijks leven, initieert ze bijeenkomsten en projecten in samenwerking.

In juni 2020 studeerde ze af aan het ArtEZ MA programma Practice Held in Common. Een studie modevormgeving aan ArtEZ bracht Lenn ooit, ruim 10 jaar geleden, naar Arnhem.

Danyang Cao

Danyang Cao is een imaginaire poëet die haar observaties deelt via beeld, film en illustraties. Momenteel onderzoekt ze de identiteit van ruimtes door te leven, observeren en documenteren, waarbij ze anders kijkt naar de relatie tussen de bewoner en de ruimte met haar inhoud, van eigenaarschap tot gelijkwaardige zelfstandigheid. Danyang is geboren in China en studeerde modevormgeving in Beijing met een focus op traditionele Chinese klederdracht. Het ArtEZ MA programma Practice Held in Common bracht haar een paar jaar geleden naar Arnhem, waar ze in juni 2021 afstudeerde.

Nora Todorovic

Nora Todorovic is drie jaar geleden op bijzondere wijze in Arnhem terecht gekomen om de ArtEZ opleiding BEAR (Base for Experiment, Art & Research) te gaan volgen. Arnhem was een plek waar ze af en toe wel eens van had gehoord, maar meer omdat de laatste halte van de trein vanuit het dorp waar Nora opgroeide, Nijmegen was.

‘Hoewel mijn kleding en stijl door vele drastische en uitgesproken fases heen is gegaan, ben ik nu op een punt gekomen waarin ik mij het meest aangetrokken voel tot natuurlijke tonen die dicht bij de oudheid van mijn roots - voormalig Joegoslavië - en cultuur staan. Arnhem heeft mij op een rustpunt gebracht, waarin ik naar binnen ben gaan keren en veel connectie terug heb kunnen vinden met mijn voorouders en de oudheid van hun cultuur. Binnenin heb ik de connectie met de natuur terug gevonden, wat je veel terugziet in de kleuren die ik draag en de stoffen die mijn lichaam omhelzen.’

Lu Lin

Lu Lin is een maker en onderzoeker in de modecontext. Ze onderzoekt de potentiële mogelijkheden en rollen van kledingstukken, door gebruik te maken van visuele materialen om het publiek te betrekken bij het creëren van een meer betrokken en aandachtige samenleving. Lu studeerde in juni 2021 af aan ArtEZ MA Fashion Strategy in Arnhem.

‘Verhuizen van China naar Arnhem zette me aan tot het heroverwegen van mijn garderobe en de verbinding van mijn identiteit met mijn kledingstukken. Interessant genoeg wordt mijn kledingkast een harmonieuze en hybride samenstelling bestaande uit twee koffers met kleding die ik uit China heb meegenomen en de nieuwe items die ik voortdurend in Arnhem heb gekocht. Vergeleken met de elegante en delicate modewinkels geef ik de voorkeur aan tweedehandswinkels zoals ReShare; een tweedehandswinkel in Arnhem die een vriendelijke en geaarde omgeving biedt. Vanuit mijn perspectief is mode een manier van zelfexpressie in het dagelijks leven. Het is een persoonlijke praktijk die een brug slaat tussen ons innerlijke zelf en de omgeving.’

Maria Vogt

Maria Vogt verkent CREaTURES door middel van mode, styling en performance binnen samenwerkingen en communities. Door haar ervaringen met huiselijk geweld te delen, wil Maria jonge vrouwen met een vergelijkbare achtergrond inspireren in het ontwikkelen van hun eigen empowerment-tools tijdens een serie workshops. Maria studeerde in juni 2021 af aan het ArtEZ MA programma Practice Held in Common en heeft een bachelor in fashion design van ArtEZ Arnhem.

‘Sinds 2018 draag ik alleen maar 2de hands kleding. Naast het speuren in Arnhemse 2de hands winkels, ruil ik veel kleding met vrienden en mijn zusjes. In verbinding met onze eindexpositie van de MA Practice Held in Common, welke te zien is vanaf 25 t/m 27 Juni, heb ik uitzonderlijk mooie gewaden gekregen van pastoor Tuan, Sint-Martinuskerk (Steenstraat), welke ik in een kleine collectie heb verwerkt.’

‘Mijn 6-maandelijkse verblijf in Ghana liet mij de dimensies zien van ons extreme consumptiegedrag. Dagelijks worden tonnen van kleding in stortplaatsen ingegraven. Hoewel mensen daar moeite hebben om aan voeding te komen - kleding hebben zij genoeg! Het was indrukwekkend te zien hoe mensen met het 'afval' van Westerse landen omgaan en zo vele nieuwe combinaties en creatieve oplossingen bedenken, die vaak veel spannender zijn dan massale trends’

Helen Cheng

Helen Cheng studeert momenteel aan het ArtEZ MA programma Practice Held in Common in Arnhem, waar ze mode verkent als een collaboratieve praktijk en sociale ruimte voor zelfexpressie en empowerment. Helen komt oorspronkelijk uit China waar ze haar bachelorsdiploma modevormgeving behaalde aan de Donghua University in Shanghai.

‘Door me te wapenen middels mode voel ik me een stuk zelfverzekerder en moediger, en anderen zullen me zeker serieuzer behandelen. Ik denk dat mode voor mij de bron van kracht is die me helpt om elke dag door te komen. Ik probeer ook steeds nieuwe make-up looks uit, wat ik beschouw als een weerspiegeling van hoe ik me voel op een bepaalde dag. Het leven verandert constant, dus ik ook. Door met gekke make-up door de Arnhemse straten te lopen, voel ik me op een bepaalde manier ook speciaal.’

‘Vanwege het weer hier in Arnhem heb ik de gewoonte om wollen jassen te dragen helemaal opgegeven. Ik woonde in het zuiden van China waar het meestal vrij warm is. Nadat ik hierheen verhuisd was, merkte ik dat de situatie hier in Nederland heel anders is. Veel regendagen plus de lage temperatuur zorgen ervoor dat ik vaak donsjassen draag.'

Alle dagen en tijden

24 juni 2021 17:00-23:59
25 juni 2021 17:00-23:59
26 juni 2021 17:00-23:59
27 juni 2021 17:00-23:59
28 juni 2021 17:00-23:59
29 juni 2021 17:00-23:59
01 juli 2021 17:00-23:59

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem