Naam: Hans Hutting
Leeftijd: 30+ 
Beroep: Modeontwerper, kunstenaar
Locatie: Arnhem
Verbinding met Arnhem: Woonachtig en werkzaam
JMA/FDFA´23 tip: Expositie Buiten de Lijntjes in Rozet

‘Eigenlijk vind ik mezelf  heel normaal, tot ik mijn atelier uitloop en ik geconfronteerd wordt met de reacties van anderen. Tijdens mijn studie voelde de manier waarop ik me uit, heel logisch. We vormden met wat gelijkgestemden een soort clubje en vonden de rest van de mensen om ons heen maar raar. Nu weet ik dat wij juist super ‘extra’ zijn, en de rest van de wereld behouden en saai is. Ik zit in een progressieve, linkse queer bubbel en dit vormt mijn norm. 

Mijn koers in mijn leven stippel ik uit, mijn omgeving helpt me de richting te bepalen. Hier komt veel inspiratie uit voort, zo zette het me onder andere aan om mijn merk Fundies te starten omdat een goede vriend zo verdrietig werd van het feit dat hij nooit passende mode bij zijn lichaamstype kon vinden. Maar ook andere projecten ontstonden hieruit, en dat is ook waarom ik mijn eigen werk niet direct als ‘Buitengewoon’ zou bestempelen, het komt voort uit mijzelf. En voldoet totaal niet aan de maatschappelijke norm, wat gelijk juist ook een van de mooie dingen is van queer zijn. Vrijheid van meningsuiting is voor mij een groot goed. Toch voel ik me niet altijd vrij om me te kunnen uiten zoals ik dat wil en maakt het voor mij een groot verschil of ik bijvoorbeeld in de Bijlmer moet zijn, of bij een opening in een groot museum. In mijn eigen wijk, echt zo’n Arnhemse volkswijk, voel ik me wel veilig. 

Zichtbaarheid is heel belangrijk. Ik geloof dat hoe zichtbaarder wij als community zijn, des te sneller mensen eraan kunnen wennen. Zo werkt dat toch? Hoe vaker je iets ziet, des te sneller je het als norm beschouwt? Positieve rolmodellen als Aynuk Tan en Bas Kosters kan ik erg waarderen. Het commitment, de queer representatie, ik vind dat tof. Soms is het beangstigend om als queer persoon over straat te lopen, maar we moeten volhouden. Mensen wennen er wel aan.’

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem