Naam: Oscar van der Laan
Leeftijd: 20+
Beroep/functie/werk: Performance Artist
Locatie: Arnhem
Verbinding met Arnhem: Studeerde product design aan ArtEZ
Juni Modemaand / FDFA´23 tip: Nacht van de Mode in het Modekwartier

'Het leek me gaaf om mee te doen aan deze expositie en zo deel uit te maken van de Juni Modemaand hier in Arnhem. Mijn achtergrond ligt in productdesign, maar voor mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan met kostuums die ik maakte voor videoclips en inmiddels heb ik de focus nog veel meer op draagbare objecten liggen. Ik hou heel erg van excentrieke looks, outfits die maken dat mensen je onthouden. De kostuums die ik voor mijn afstuderen ontwierp liggen in lijn met dit gedachtegoed; het zijn echt kostuums die een podium verdienen en gezien mogen worden. Ik speel hiervoor met invloeden uit verschillende culturen en maak van al deze ingrediënten graag iets geheel nieuws. 

Mijn werk is buitengewoon te noemen door de diversiteit aan invloeden en de manier waarop ik speel met contrast, vorm en kleur. In mijn werk creëer ik een parallel universum waar mensen in kunnen verdwijnen. Een wereld die gepresenteerd wordt in de vorm van een videoclip, waar muziek, kleding en decors samenkomen. Ik zit in een muziekcollectief, en samen staan we regelmatig op podia door heel Nederland. Voor een optreden heb ik ooit eens eigen geld ontworpen. Dit print ik dan uit, en gooi ik tijdens een optreden het publiek in. Daar gaan mensen altijd heel hard op, die interactie vinden ze mooi. Op een gegeven moment trad ik op bij het afsluitfeest van het Glue Design festival in Amsterdam. Hier waren veel ouders met kinderen aanwezig. Nadat ik klaar was met optreden zag ik dat een van de kinderen al het geld had verzameld. Kinderen kunnen waarde hechten aan iets dat eigenlijk waardeloos is. Het creëren van fictieve waarde is iets waar ik in mijn werk veel mee speel.

Soms werk ik in opdracht, maar ik merk dat ik het minder spannend vind om iemand anders’ concept uit te werken, dan wanneer het idee uit mijn eigen hoofd komt. Het is sowieso belangrijk voor me om zelf te kunnen kiezen en bepalen wat ik doe, dat voelt het meest vrij. Ik ben gefascineerd door het proces van een idee wat ontstaat in mijn hoofd tot het idee fysiek aan te kunnen raken, aan te kunnen trekken of naar kunnen luisteren. Die intrinsieke prikkel fascineert me enorm, en daar krijg ik het meeste energie van. Sommige mensen vinden mijn werk heel cool, anderen zullen er om moeten lachen, of snappen het niet. Het overbruggen van verschillende culturen zodat we iets van elkaar kunnen leren, dat vind ik het belangrijkst.’

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem