Naam: Sjaak Hullekes
Leeftijd: 40+
Beroep/functie/werk: Modeontwerper
Locatie: Arnhem
Verbinding met Arnhem: Woonachtig en werkzaam
Juni Modemaand/FDFA´23 tip: Een van de Hul le Kes events, én natuurlijk de nieuwe Hul le Kes Store
‘De filosofie van ons merk is dat we niets nieuws meer produceren, we werken met restproducten en afvalstromen die we terugbrengen als ontwerpstukken. Dat vinden mensen soms nog een beetje raar, maar ik denk dat je deze werkwijze ‘buitengewoon’ kunt noemen. Dat vind ik het in ieder geval wel. Al was het om de mooie contacten die we hebben met organisaties die ons hierin ondersteunen en door de manier waarop het ons gelukt is om lokaal te werken. Met deze werkwijze inspireren we ook weer andere merken, die op een andere manier naar hun eigen productieprocessen gaan kijken. Dat vind ik een van de leukste dingen in mode, om vernieuwingen door te voeren op dit vlak en mensen op die manier te inspireren. Onze dragers weten ook dat de items buitengewone kledingstukken zijn, het heeft meer bezieling.
Een heldere koers zorgt ervoor dat ik me niet te veel laat afleiden. Een stip aan de horizon zetten en daarheen, dat idee. Toch is het heel goed om tijdens het varen van je koers af en toe over een grens te gaan, of door dingen te doen die eerst een beetje oncomfortabel voelen, en dan weer terug te komen binnen die grenzen en te ontdekken hoe het dan is. Ik ben een weegschaal, dus ik overweeg veel dingen alvorens ik mijn keuzes maak. Mijn levenskoers stippel ik uit op basis van mijn onderbuikgevoel en Sebastiaan, mijn partner, ondersteund bij de navigatie. Als ontwerper voel ik soms restricties, in ontwerp of tijdens een samenwerking. Deze beperkingen zorgen ervoor dat je niet uit de bocht vliegt; om je product aan de man te kunnen brengen moet je open blijven staan voor feedback. Dat maakt het product of de samenwerking uiteindelijk beter. Uiteindelijk kun je niet de hele wereld plezieren, niet iedereen vindt hetzelfde mooi of lekker. En dat is ok. Als je de drang hebt om de wereld te willen veranderen, verzamel dan vooral de mensen om je heen die begrijpen wat je doet.
Een mooi voorbeeld hiervan is de beeldend- en zero art kunstenaar Jan Schoonhoven. Die man was zó overtuigd dat hij de wereld zou verbeteren met zijn nieuwerwetse vormen, en ondanks dat zijn overtuigingen hem zeker niet overal bemind maakten, bleef hij zijn eigen gedachtegoed altijd actief uitdragen. Ik vind dat fascinerend. Ook de Duitse beeldhouwer Günther Uecker, bekend om zijn werk dat grotendeels bestaat uit spijkers, wist met minimale middelen keer op keer een buitengewone uitkomst te behalen. Als iemand van niets iets weet te maken; dat vind ik mooi.’