Ook dit jaar kon je tijdens de Juni Modemaand in etalages door de binnenstad, Spijker- en Modekwartier bijzondere portretten tegenkomen. De portretten hangen inmiddels niet meer in de etalages dus mocht je deze expositie gemist hebben, dan is dit je kans!

De stadsexpositie bestond uit een reeks portretten en verhalen van buitengewone mensen; van authentieke Arnhemmers en studenten, tot uitzonderlijke ondernemers en gevestigde ontwerpers die een afwijking van de gestelde norm niet schuwen. Ze vertelden waarom een leven ‘Buiten de Lijntjes’ voor hen interessanter is dan binnen de gebaande paden, wat hen drijft om hun eigen koers te (blijven) varen en wat hiervoor nodig is. Graag stellen we je voor aan onderstaande Buitengewone personen:

Furkan Özay

Leeftijd: 20+ Beroep: Net afgestudeerd aan Fashion & Design - Mode en Maat aan Rijn IJssel, werkt in de ouderenzorg
Locatie: Amersfoort
"Voor ik met deze studie startte, had ik al een opleiding in de zorg afgerond. Ik was heel gedreven om te leren naaien en koos daarom voor Fashion & Design in de richting Mode en Maat. Tijdens de studie, mede dankzij de stages die ik liep, kwam ik erachter dat mode echt wel een passie van me is, maar de zorg is waar mijn hart ligt. En dus werk ik met heel veel plezier 24 uur per week in de ouderenzorg en ontwikkel ik hobbymatig aangepaste kleding voor cliënten die daar behoefte aan hebben."
Lees hier Fukan's hele verhaal en bekijk zijn portret

Hans Hutting

Leeftijd: 30+ 
Beroep: Modeontwerper, kunstenaar
"Eigenlijk vind ik mezelf  heel normaal, tot ik mijn atelier uitloop en ik geconfronteerd wordt met de reacties van anderen. Tijdens mijn studie voelde de manier waarop ik me uit, heel logisch. We vormden met wat gelijkgestemden een soort clubje en vonden de rest van de mensen om ons heen maar raar. Nu weet ik dat wij juist super ‘extra’ zijn, en de rest van de wereld behouden en saai is."
Lees hier het hele verhaal van Hans en bekijk zijn portret

Iris Ruisch

Leeftijd: 40+
Functie: Directeur bij State of Fashion
"Of dit nou door de vorm van hun werk, of door hun signatuur komt; ontwerpers die dicht bij hun identiteit, hun oorsprong blijven, inspireren me. Ongeacht hun opleidingsniveau, trouwens. Niet iedereen hoeft mode-geschoold te zijn om succes te behalen binnen de modewereld. En nee, dit is niet per se een populaire mening, maar wel eentje die voor mij leidend is. In mijn werk probeer ik actief de samenwerking met anderen te zoeken die aansluiten bij hoe ik in het leven sta."
Lees hier het hele verhaal van Iris en bekijk haar portret

Juliana Garcia Bello

Leeftijd: 30+
Beroep/functie/werk: Modeontwerper
"Mijn roots liggen in Patagonië, Argentinië. Deze achtergrond biedt voor mij veel inspiratie in mijn werk; van Patagonische handwerktechnieken die ik van mijn oma leerde, tot de manier van het upcyclen van kleding die kenmerkend is voor mijn familie en bij ons van generatie op generatie wordt doorgegeven. Inmiddels woon ik al weer vijf jaar in Nederland, en neem ik ook invloeden van hier mee in mijn werk."
Lees hier het hele verhaal van Juliana en bekijk haar portret

Mehdi Mashayekhi 

Leeftijd: 30+
Beroep: Ontwerper/ Kunstenaar
"Mode gaat voor mij niet puur om draagbaarheid, maar meer over het verhaal achter een kledingstuk. Door de combinatie van social design en materiaalontwikkeling en het verhaal dat dit vertelt, geef ik een andere interpretatie aan fashion design. Een van mijn eerste series ging vooral om draagbaarheid, nu veranderen mijn ontwerpen langzaam in objecten. Mijn conceptuele benadering is denk ik buitengewoon te noemen."
Lees hier Mehdi's verhaal en bekijk zijn portret

Mirte Engelhard

Leeftijd: 40+
Beroep/functie/werk: Modeontwerper & cultureel ondernemer
"Als ontwerper focus ik me op iemands binnenkant, en laat de buitenkant hier bij aansluiten. Dit doe ik omdat ik geloof dat design bij het individu moet passen, en iedereen uniek is. Mijn ontwerpen zijn silhouetten gemaakt door middel van vouwen en plooien, en sluiten zoals een illustratie in een boek aan bij iemands verhaal, maar ook in mijn werk als cultureel ondernemer, waarin ik veel sociale projecten met jongeren doe, komt dit terug. Ik heb er bewust voor gekozen om me niet te conformeren aan het ritme dat de maatschappij ons oplegt."
Bekijk Mirte's portret en lees haar verhaal

Meer portretten en verhalen bekijken? Bekijk hier deel één, deel twee, deel drie, deel vier en deel vijf van Stadsexpositie Buitengewoon.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Follow #FDFArnhem